top of page
Bog Stress - det moderne traume
Vindue Odsherred Terapihave
Sten i stak Odsherred Terapihave
Interiør Odsherred Terapihave
Vindue i gang Odsherred Terapihave

Er jeg udbrændt?

Kortvarig stress kan udvikle sig til langvarig stress. Langvarig stress kaldes også udbrændthed.

Kortvarig stress er noget alle mennesker kan opleve, for eksempel i situationer som kræver en ekstra indsats; arbejdspres, ulykker, konflikter, eksamen m.m.

​Når udfordringerne er overstået, er det vigtigt at finde ro igen og genopbygge sine ressourcer, så tilstanden ikke varer ved og udvikler sig til udbrændthed.

 

Bliver man udbrændt føle man sig typisk fysisk, følelsesmæssigt og mentalt nedslidt, ofte på grund af længere tids krævende arbejdssituation, men det kan også være på grund af andre ting.

 

At være udbrændt betyder at man har symptomer der ligner traumatisering – en fastfrysning af funktioner med ringe evne til at mærke sig selv, og evt. en ændring af personlighed. Mange genkender ikke sig selv og har ikke lyst til ret meget. Man har bekymringer om hvad der er ved at ske og får man ikke hjælp i tide vil overbelastningen øges og tilstanden forværres. Det er en ond spiral der forstærkes i en nedadgående retning. Tilstanden ligner en depression hvilket det måske kan være, men det kan også være udbrændthed og ikke depression.

 

Man kan undersøge om ro i passende omgivelser kan bedre tilstanden, og får man det derved bedre kan det være stress-syndrom man lider af - også kaldet "udmattelsessyndrom" eller "udbrændthed" (Z73).

Udbrændthed kaldes også; længerevarende stress, langvarig stress og alvorlig stressramt.

 

Langvarig stress opstår, når man gennem længere tid oplever, at der ikke er balance mellem de udfordringer, man står over for, og ens muligheder for at håndtere udfordringerne. Langvarig stress vil efterhånden slide på krop og sind, så man fungerer og præsterer dårligere end ellers. Langvarig stress kan føre til alvorlig sygdom.

Tidligere gæst

”Jeg var stressramt/udbrændt inden jeg kom til Odsherred Terapihave.

Jeg havde det elendigt og troede at jeg fejlede noget alvorligt, fordi mine fysiske symptomer var så voldsomme. Jeg havde svært ved at tro min læge, der gentagne gange sagde til mig at det var stress. Jeg blev undersøgt på kryds og tværs med samme besked hver gang.

Først da jeg i løbet af det første ophold i Terapihaven fik det markant bedre, accepterede jeg at det var stress”.

Fakta

Når man er udbrændt føle man sig typisk:

  • fysisk, følelsesmæssigt og mentalt nedslidt

  • ofte på grund af en lang tids krævende arbejdssituation

  • Hvis du føler dig udbrændt, er det vigtigt, at du tager kontakt med din læge

  • Lægen undersøger om det er udbrændthed eller evt. en depression.

Langvarig stress opstår, når man gennem længere tid oplever, at der ikke er balance mellem de udfordringer, man står over for, og ens muligheder for at håndtere udfordringerne. Langvarig stress vil efterhånden slide på krop og sind, så man fungerer og præsterer dårligere end ellers. Langvarig stress kan føre til alvorlig sygdom.

Kortvarig stress er noget alle mennesker kan opleve, for eksempel i situationer som kræver en ekstra indsats; arbejdspres, ulykker, konflikter, eksamen m.m.

​Når udfordringerne er overstået, er det vigtigt, at finde ro igen og genopbygge sine ressourcer, så tilstanden ikke varer ved og udvikler sig til udbrændthed.

bottom of page