top of page
Vinter Odsherred Terapihave

Citat fra gæst:

” Det eneste sted jeg er blevet mødt med forståelse for at jeg valgte et ophold hos jer er hos min egen læge. Men han kunne også med det samme se ”forandringen” hos mig”.

Vindue Odsherred Terapihave
Solopgang i Odsherrred Terapihave

symptomer på stress

De Følelsesmæssige er blandt andre; træthed, kronisk udmattelse, overvældelse.

Personlighedsforandring er blandt andre; kaotisk tankevirksomhed, angst, søvnproblemer.

Og de Fysiske symptomer er blandt andre; koncentrationsvanskeligheder, hukommelsesproblemer, hovedpine.

 

Symptomerne forværres ved oplevet pres.

Når presset ophører forbedres tilstanden

og symptomerne letter.

Reaktion på langvarig stress uden mulighed for rehabilitering.

 

Hvorfor årsager kan være:

  • Krav om hurtig forandringtakt og reorganisering.

  • Krav om at være opdateret, hvad angår det seneste.

  • Projekter man ikke kan honorere og som man har kæmpet med alt for længe, uden mulighed for hvile eller sygemelding.

Det er kemi det hele
Når din hjerne bliver bombarderet med alt for mange krav i halve og hele år, vil hjernen sender besked videre til hypofysen, der sidder lige under hjernen - hypofysen sender et hormon via blodet ned til binyrerne - der får binyrerne til at producere stresshormonet kortisol, og det kommer via blodet tilbage til hjernen.
Og når din hjerne er blevet forgiftet af stresshormonet kortisol, så er det, at de mange symptomer på langvarig stress dukker op.

“Uanset om du er lettere stressramt eller alvorligt stressramt/udbrændt, så er vores ophold relevant for dig.”

Symptomer Odsherred Terapihave

Hjernen - ved længerevarende stress - udbrændthed – udmattelsessyndrom?
Når man kommer ud i den uhensigtsmæssige langvarige stress, hvor Amygdala tager overherredømmet, får vi destruktive følelser, og vi kan ikke længere se muligheder.
Situationen bliver herre over dig, og frygt og angst begynder at udvikle sig - kroppen spænder op. Kroppen er i forsvarsposition, og det kan måles på øgede muskelspændinger, øget blodtryk, dårlig koncentration. Det fører enten til flugt eller angreb. Folk, der er stressede, lukker enten helt i og bliver helt stille, eller også bliver de irritable og vrede.
Et andet problem er, at man ikke kan mærke, hvornår nok er nok, når kroppen er spændt. Man kan blive ved med at bilde sig ind, at man sagtens kan arbejde lidt mere. Til sidst risikerer man at vågne op på intensiv afdeling på hospitalet. Man er slet ikke klar over, at man har overhørt kroppens råb om hjælp.

Kilderanvendelse: Arbejdsmiljøviden/ hjerneforsker Kjeld Fredens, Psykiater og psykoterapeut Poul Videbech og Psykiatrifond.


Forskellige reaktioner på stresshormonet
Nogen oplever store krav/stress stimulerende, trods hårdt arbejde og lange dage. Stresshormonerne bevirker at den stressbelastede føler sig godt tilpas, måske endda euforisk. Faren er at personen bliver immun overfor kroppens faresignaler.
”Kroppen vil være i konstant beredskab, når niveauet af hormonerne adrenalin og kortisol er højt. Er kroppen i det høje beredskab, kan der ske det, at man ikke mærker, at man har behov for mad og søvn. Det kan give underskud af søvn og dårlig ernæring – og dette kan forstærke sliddet og belastningen af kroppen.
Når kroppen ikke får lov til at slappe af, bliver det skadeligt for os. For hvis kroppen igennem længere tid producerer store mængder adrenalin og kortisol, er den i konstant beredskab. Det slider”.

(Stressklinikken på Arbejdsmedicinsk klinik på Hillerød sygehus)

bottom of page